Der er ikke tid nok i døgnet til at høre P3, og indslaget herunder er forhåbentligt ikke repræsentativt. Seneste afsnit af P3-magasinet ‘Tabu’ har jeg hørt i sin helhed, og det er udenfor kategori. Emnet var fordomme og under overskriften ‘Guldhalskæder og dynejakker’, var der lagt op til holdningsmassage. Danskerne har fordomme om indvandrere, og det skulle programmet ‘nuancere’ med udgangspunkt i Mette Frederiksens benævnelse af utryghedsskabende indvandrerunge.
De første tyve minutter var en lang introduktion af Bagdad-fødte Adnan Al-Adhami, der var Line Kirsten Nikolajsens nye medvært. Al-Adhami havde tidligere produceret sketches på P3 (om Dansk Folkeparti), og efter lidt feelgood under temaet ‘Make Guilty Pleasures Great Again’ var det tid til det egentlige emne.
Line Kirsten ses med lyserødt hår på DR.dk, og hende husker du måske fra DR3-serien ‘Line Kirsten tør godt’ med banebrydende journalistik under overskrifter såsom ‘Line Kirsten sender et nøgenbillede’, ‘Jeg får tjekket mine æggestokke’ og min personlige favorit: ‘Jeg afstøber min fisse’.
Udsendelsen kan høres på DR.dk, men lad hellere være. I studiet er en Ehab El Masry, der krænkes over alt, eksempelvis at han under en 7-Eleven-jobsamtale blev spurgt om han kunne ’stave til Fredericia’. En 7-Eleven-chef forklarede, at kæden står for DSB-billetudsalg… og beklagede, at Ehab fik en dårlig oplevelse. Ehab udviste en refleksionsevne som en gennemsnitlig 12-årig, og levede således 100 procent op til mine fordomme.
Line Kirsten Nikolajsen, P3: Mette ligger op til i sin tale, at vi skal turde tale om tingene, at vi skal turde tale ærligt om det. Og der taler hun lige ned i vores program, for det er præcist det vi godt vil med det her program. Vi vil gerne tale ærligt om tingene, og vi vil også gerne lære at tale om mennesker der lever med andres fordomme. Så i dag skal vi simpelthen snakke om at have ikke-vestlig baggrund. Det er temaet for vores program i dag Adnan. … Sofie, vi har sendt dig på gaden, fordi vi ved at du så dygtig en praktikant, at vi vidste, at det her kunne vi sende dig ud og gøre. Også helt fordi vi ikke tør selv.
Humoristisk intro om Hellerup-ghettoen
Adnan Al-Adhami, P3: – og det er jo det her med dynejakker og guldkæder, dyre smykker og alt det her som Mette Frederiksen taler om – at nu er det nu, at vi skal tage det fra folk. …
‘Sofie’, praktikant: Jeg tog ud i det område i Danmark, hvor der er allerfleste dyre jakker og guldkæder, og jeg må ærligt talt sige til jer, at jeg var så nervøs. …
‘Sofie’ (speak): Jeg sidder i S-toget på vej mod et parallelsamfund, som er stort set afskåret fra hvordan verden ser ud i resten af Danmark. Jeg er utryg og føler jeg skiller mig ud, specielt med en mikrofon i hånden føler jeg mig ekstra udsat da områdets beboere har ry for ikke at være glade for pressen. Jeg er taget ud til den kommune i Danmark, hvor der er flest dyre jakker og guldkæder, for at se om de selv kan se det samfundsproblem de udgør. …
Det bliver hurtigt tydeligt, at de her mennesker godt ved at de skiller sig ud. Men tænker de så over signalværdien i deres beklædning. … Den her befolkningsgruppe kan tydeligvis ikke se hvad deres påklædning signalerer. …
Kvinde i indslag: Jeg synes bare vi har det godt her i Hellerup. …
‘Sofie’: – Nu har jeg i det mindste en rig ven. Så jeg er i hvert fald ikke kommunist.
Ehab El Masry: Containerafbrænding var et ‘råb om hjælp’
Ehab El Masry, studerende: … Jeg har selvfølgelig også haft min fortid, og vært en del af dem man snakker om, når man siger at de har skabt utryghed. Jeg har også været en af dem, da jeg var yngre.
Adnan Al-Adhami: Hvad har du lavet?
Ehab El Masry: Jeg er vokset op i et kvarter der hedder Aldersrogade på Nørrebro, og der havde man lidt en ekstrem måde at råbe om hjælp på. Der gik man hen og satte ild til containere, børnehaver og biler.
Line Kirsten Nikolajsen: – Det er klart.
Ehab El Masry: Jeg vidste ikke da jeg gjorde det den gang, men når jeg ser tilbage på det, så føler jeg bare at det var min måde at sige ‘Hallo, kom og hjælp mig’.
Adnan Al-Adhami: … kan du ikke godt se, at det Mette Frederiksen siger, taler meget godt ind i den gamle Ehabs måde at være på. Er det ikke en god måde at bekæmpe den opførsel, som du også lade for dagen dengang.
Ehab El Masry: Nej, egentligt ikke… for mit vedkommende, der var jeg jo vred, og det eneste jeg tænkte på i en alder af ni år. Når folk så mig, så skulle de føle, at jeg ikke fandt mig i meget. …
Line Kirsten Nikolajsen: Folk ved jo ikke at du har gjort det her som barn, så du bliver jo også dømt for et generelt fordomsbillede. Hvordan kan du mærke det? Hvordan har du oplevet, at blive dømt på forhånd?
Ehab El Masry: Det oplever jeg jo i hverdagen. …
![]()
(“… branden er opstået i et skur, der er placeret to meter fra selve bygningen”, DR.dk)
Ehab El Masry: Jeg opdagede at politiet var nogle ’svin’
Adnan Al-Adhami: … du har på et tidspunkt overvejet at søge ind hos politiet, men det gik ikke helt som du havde håbet. Kan du prøve at sætte nogle ord på, hvad det var der skete?
Ehab El Masry: … jeg havde drømt om at være politibetjent siden barnsben, det var en drøm for mig, som blev ødelagt og gik i vasken. Når mine venner fortalte mig, at du ikke skal søge ind til politiet, de er de største svin, pansersvin, så er du ikke en af os, sådan nogle ting jeg hørte. Der tænkte jeg bare, at de har ondt i røven, fordi jeg prøver at integrere mig. Senere hen fandt jeg ud af hvad de mente, og at de havde fuldstændig ret i det de sagde. For da jeg så var til møde med – jeg ved ikke om han var direktør eller hvad han var… Jeg blev introduceret til ham gennem en socialrådgiver, og så gik jeg hen for at høre hvad de skal til for at være politibetjent, hvordan går det, hvor mange gange patruljerer man, og sådan nogle ting. Der blev jeg mødt med rigtig mange fordomme, som gjorde mig meget ked af det. Og jeg kunne ikke rigtig være i det.
Adnan Al-Adhami: Hvad sagde han?
Ehab El Masry: Han talte jo meget om min baggrund, og hvor megen krig der er i Mellemøsten, men det er ikke det jeg lagde følelserne i. Det var det med, at han fortalte mig, at når man patruljer… Jeg spurgte ham om det med patruljen, hvor mange gange kører man, for det er det der er spændende ved at være politibetjent. Det at man kører bil, og det ligesom symboliserer status, klassisk ‘gangsterstyle’.
Adnan Al-Adhami: – I know.
Ehab El Masry: Men så sagde han til mig. Nu skal du høre, at når vi patruljerer, så stopper vi ikke fru Jensens bil, for hvorfor skulle hun have en kniv i bagagerummet.
Adnan Al-Adhami: Hvem stopper de så?
Ehab El Masry: Vi stopper indvandrere, indvandrerdrenge. Og der tænkte jeg bare, okay, sygt. Det jeg drømmer om er at gøre Danmark trygt for mine fremtidige børn…
Line Kirsten Nikolajsen: Det skal lige siges, at det her er en betjent ud af mange…
Ehab El Masry: Gå i dialog med utryghedsskabende indvandrere ‘Hvad så drenge’
Ehab El Masry: Hvis det skal fungere for mig og andre, og vi skal et bedre sted hen, så kunne det være fedt, at gå hen og sige. Ehab eller Muhammed brændte en containere, fordi han er muslim. Gå hen og spørg: ‘Hvorfor gjorde du det her?’
Line Kirsten Nikolajsen: Okay. Formålet med det her er jo også at vi taler om det her, og forhåbentligt nedbryde fordommene. Konkret, skal man så bare gå op til dig på gaden, og sige: ‘Hvad så, laver du ballade eller hvad’?’
Ehab El Masry: Det er man velkommen til. …
Lytter (SMS): Ehab. Hvad skal man gøre hvis man føler sig utryg over en større gruppe indvandrerdrenge står og ser lidt farlige ud?
Ehab El Masry: Ja, der er det jo meget nemt at vende den om. Hvis der stod fem-ti danskere, og også stod og så farlige ud. Hvad ville man gøre? Man kan jo smile eller gå din vej.
Line Kirsten Nikolajsen: Hvad synes du at man skal gøre? Nu sagde du før, at man bare skal komme over og spørge om du laver ballade. Skal man gå over til dem, og sige: ‘Hvad så drenge’.
Ehab El Masry: – Med et smil. Hvad skal i lave. Hvad laver i? – I ser skræmmende ud. …
Line Kirsten Nikolajsen: – Er der ikke også en risiko for at man støder ind i en af de der enkelte brodne kar, bare ved at være så konfrontatorisk.
Ehab El Masry: – Jov, jov, men altså. Der ligger et problem i at man på forhånd føler sig intimideret af, at der står en gruppe indvandrere, så tror jeg også at man føler sig intimideret over at der står en enkelt indvandrer. Det er der det ligger.
P3-vært: Du har gjort det ’skidegodt’
Line Kirsten Nikolajsen: Ehab, hør. Det har været en kæmpe fornøjelse, at have besøg af dig, og som sagt så er du her jo for, at prøve at nuancere billedet af, hvordan vi ser på ikke-vestlige, som det bliver kaldt hele tiden – altså, folk der ikke ser vestlige ud. Jeg synes at du har gjort det skidegodt, og forhåbentligt kan det så sprede sig til, at vi bliver lidt mindre fordomsfulde ik’.